Yrkesakademiker

Yrkesutbildningarnas popularitet har sjunkit oavbrutet i 25 år, säger Björklund.

Från Björklunds svarHadzialics första inlägg i debatten

Hadzialic framhåller att det allra största felet som Jan Björklund (L) gjorde som utbildningsminister var att peka ut yrkesprogrammen som ett alternativ för icke studiemotiverade och mindre studiebegåvade

Björklunds svar på om det var hans fel var alltså …

I själva verket är det Göran Persson och LO som bär ansvaret, menar han

 

Men – har jag uppfattat det rätt att ministern och ex-ministern håller på med pajkastning på ännu fler ex-ministrar och organisationer? Är det någon av dem som märkt att det skett en mindre revolution under de sista 10 åren även kallad “Digitaliseringen”?

valrörelsen

Bild från Tecknar-Olle (länk)

Onekligen är det färre elever på yrkesutbildningarna. Onekligen har de färre lärarledda lektioner. Onekligen flyr lärarna och i sin tur eleverna yrkesutbildningarna. Men att lasta dels Björklund och sedan Göran Persson för det tycker jag är fel. Eller snarare, det är att överdriva deras insatser i det politiska livet.

yh_logo

Vad är det som gör att eleverna inte går på yrkesutbildningen? Vad är det i yrkesutbildningen som är frånstötande, eller inte attraktivt tillräckligt?

Jag ser det som att de som har valt yrkesutbildningarna har gjort andra val i vår digitaliserade värld. Yrkesutbildningarna var de som ville arbeta med händerna – det du gör syns direkt. Har man dragit en elledning så kan man rätt så snart koppla in och få ljus till en lampa. Vad händer i en digitaliserad värld som har dessa instant-gratifications hela tiden i form av spel och sociala medier? Tar sig folk för att skaffa sig ett yrke då, eller väntar man på Nextopia?

Å andra sidan, de som går yrkesutbildningarna är kanske mer dedikerade och det blir ett större hantverk och vi får riktigt duktiga hantverkare på kuppen. Det lämnar ju om inte annat öppet åt våra nyanlända svenskar att fylla en plats relativt fort och effektivt (att gå som lärling i ett praktiskt yrke har sina språkliga fördelar för de som inte talar samma språk).

Så vad hände med lärarflykten från yrkesutbildningarna? Det måste ha blivit ett tomrum just nu som gör att det helt enkelt är riktigt tråkigt att undervisa på yrkesinriktade utbildningar men det är bara min spekulation.

För att återgå till politikernas pajkastning så fann jag detta citat:

Hadzialic framhåller att det allra största felet som Jan Björklund (L) gjorde som utbildningsminister var att peka ut yrkesprogrammen som ett alternativ för icke studiemotiverade och mindre studiebegåvade.

– Detta fullföljde han genom att ta bort högskolebehörigheten, det har visat sig vara helt förödande för programmen, eleverna vill inte att deras gymnasieval ska bli en återvändsgränd

Om jag tänker på de gymnasister som skulle gjort ett aktivt val för yrkesutbildning men sen valt bort det för att hålla sina vägar öppna, så skulle jag kunna tro att en hel del av de hamnade på Samhäll istället för Yrkeslinjen. Deras föräldrar torde vara i 40-50-års åldern och då växte man upp med att “om man inte visste vad man skulle bli, så gick man Samhäll” vilket de antagligen applicerat på sina barn. Då går ett antal barn som inte har lust till något speciellt för de vet inte riktigt vad de vill, en teoretisk utbildning som man inte blir något på… hur ska detta sluta?

Jag ser det snarare som att Yrkesutbildningarna är vår nya tids “Samhällslinje” för vet du inte vad du ska bli, så är det alltid bra att ha något praktiskt i grunden … för utbildad måste man i alla fall vara var som helst. När man sedan kommer på vad man ska göra, kan man göra det där och då. Vem av skolministrarna ska våga säga att Yrkesutbildningen är vår tids Samhällslinje på gymnasiet? Jag väntar …

Praktikant i diskussion med arbetsgivare

Som alltid hittade jag än mer information på nätet. Denna gång i form av en rapport släppt i slutet av 2014 av Svenskt Näringsliv som gjort en analys av yrkesutbildingarna (länk) … som jag kanske går igenom en annan gång. Bilden kommer från artikeln om rapporten av Svenskt näringsliv.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s