Vänlig AI 

I olika serier sedan sci-fi “uppfanns”, har intelligenta mänskliga datorer nog varit på tapeten. 
En del är horribla och vill förstöra hela människosläktet, medan andra arbetar med människorna istället. 

Om man betänker människan själv så är vi varken helgoda eller totalt onda. Ett levande AI brottas nog med moral och etik som vilken annan människa se t ex filmen Chappie, och måste själv bestämma. 

Vad får då någon att stå på den goda mänsklighetens sida, och ser den likadan ut år från år? Tänk er the Bionical Man som lever längre än en människa, den AI måste också sätta sig över att människandels inte ser allt än, dels utvecklas och nya värderingar uppstår. 

Hawking varnar oss för AI vilket är säkert är korrekt, det är som en treåring som råkar skriva något komplicerat men som egentligen bara kopierade något för en annan anledning än att skriva komplicerade ord. Vi råkar skapa en AI och har inte förståelsen för hur mycket moral och etik detta omfamnar. 

The one who lives shall see. 

  

Advertisements

3 thoughts on “Vänlig AI 

 1. Du verkar gilla ämnet. Jag försöker skriva en bok om vår möjliga framtid. Det ligger ett första utkast på kapitel1:s websida och jag fortsätter skriva här på bloggen. Den är relativt lättläst. Jag kallar den för Det Goda Trollet.

  Like

 2. Jag tror att en “mänsklig AI” kommer att bli verklighet och att det inte bara är att analysera data utan värdera utifrån känsla, moral och etik. Vad är en grupps känsla, moral och etik mot hela världens och ska de diktera vad som roboten/cybermannen/AI ska få tänka och tycka? I så fall, vem reviderar dem (tänker på Etiska Rådet vi har i Sverige)? I så fall måste filosofiska landvinningar gå i bräschen för AI, men jag ser snarare att tekniska uppfinningar gör det … vilket kommer att lämna ett visst glapp. Vad händer i det glappet? Det är lite spännande att slå en lov om i tankarna.

  Like

 3. Jag såg att i url’en så blir detta inlägg “vanlig AI” istället för vänlig AI.
  Får hoppas att det blir att vänlig AI blir den vanliga AI.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s